proefsluiting 4daagse cuijk

Hier ontstaan de diepste gedachten...

Moderators: sailor wim, frank

Plaats reactie
Gebruikersavatar
frank
Site Admin
Berichten: 811
Lid geworden op: zo nov 11, 2007 9:18 pm
Locatie: Cuijk (nb)
Contacteer:

proefsluiting 4daagse cuijk

Bericht door frank »

Ze zijn er nog, bijna wegbezuinigd maar onze jongens van de genie deden vandaag hun best om vliegensvlug een drijvende brug over de Maas te leggen voor de overtocht van het 4daagseleger morgen.
Traditioneel is er dan de avond er voor een proefsluiting om te kijken of de generaal met de duimstok goed gemeten heeft en beide oevers inderdaad op voorgeschreven wijze met elkaar verbonden zijn zoals in Handboek Soldaat met plaatjes staat uitgelegd, tenminste dat was bij ons in 1968 het geval.
Enige verschil is niet het dagenlang gepuzzel met stukken frame van ingenieur Baily om een brug in elkaar te zetten maar nu worden compleet delen drijvende weg vanaf een dikke vrachtwagen het water in gelanceerd wat best wel een spectaculair gezicht is.
Maar vanavond varen de kleine duwertjes de delen in elkaar en zowaar de lokale bevolking kan zonder een kaartje voor de pont te kopen de rivier oversteken.
Daar wordt dan ook driftig gebruik van gemaakt en na afloop begint het "Ponteniersbal" waar ons dorp om bekend staat en moeders al decennia lang gewaarschuwd worden om hun dochters thuis te houden. Niet dat dat veel geholpen heeft overigens maar dat is gezond.
Hieronder een plaatje van de proefsluiting, hier is het de hele week al feest, nu is de scheepvaart stilgelegd voor een uurtje of twee en morgenvroeg is de rivier de hele dag dicht om de duizenden wandelaars aan de overkant te krijgen op weg naar hun felbegeerde 4daagse-kruisje.

Afbeelding
gr FRank

\\ Blind vertrouwen in de autoriteiten is de grootste vijand van de waarheid. Albert Einstein //
Afbeelding
Plaats reactie