niveau meten vuilwatertank

Alles wat in de machinekamer draait en andere techniek.

Moderators: sailor wim, frank

WADnWIND
Berichten: 45
Lid geworden op: zo okt 23, 2016 12:14 pm

Re: niveau meten vuilwatertank

Berichtdoor WADnWIND » wo nov 02, 2016 6:48 pm

Het T-stuk met pomp en drukschakelaar mag dus ook meters verderop zitten, in een schakelkast oid.
- RECHT is iets kroms dat verbogen is.
- Zonder historie geen toekomst

Gebruikersavatar
varg
Berichten: 631
Lid geworden op: vr okt 30, 2009 8:42 pm
Locatie: Amsterdam
Info: 'Varg'
LBD 9,62 m x 3.46 m x 0.80 m
Doorvaarthoogte gestreken mast: 1.95 m
Motor: Yanmar 4JH4E 53pk mech.kk.

Re: niveau meten vuilwatertank

Berichtdoor varg » wo nov 02, 2016 8:19 pm

KarelE schreef:Liet je die aquarium pomp continue draaien of kon die uit als je langere tijd niet aan boord bent?

Enne, die drukschakelaar uit de wasmachine, geeft die een bepaalde weerstand afhankelijk van de hoogte van de waterkolom of schakelt die aan/uit bij over/onderschreiding van een bepaald niveau?



in een wasmachine zit een zogenaamde pressostaat. Die heeft twee schakelmomenten: 1 voldoende waterhoogte voor inschakelen verwarmingselement en 2 maximaal waterniveau.
Je kunt met een oude of nieuwe pressostaat - na wat afstellen- twee lampjes laten branden....half vol en helemaal vol.
Ik vond dat niet leuk genoeg en heb dus een oude manometer op de kop getikt die de luchtdruk weergeeft in mm waterdruk. Als pomp heb ik een pompje gekocht zoals de dokter vroeger gebruikt voor het opnemen van je bloeddruk (zo een bal). Je pompt alleen op het moment dat je wilt aflezen.
Ik weet nog niet of het leuk werkt maar het lijkt simpel en mechanisch. Het is mijn winterklusje. In het voorjaar zal ik er wat over posten.
Arnold

WADnWIND
Berichten: 45
Lid geworden op: zo okt 23, 2016 12:14 pm

Re: niveau meten vuilwatertank

Berichtdoor WADnWIND » wo nov 02, 2016 11:06 pm

Werkt zeker.
Een manometer voor een dergelijke lage druk is nog lastig te vinden.
- RECHT is iets kroms dat verbogen is.
- Zonder historie geen toekomst

Evert
Berichten: 351
Lid geworden op: za dec 01, 2007 10:15 pm
Locatie: Monnickendam
Contacteer:

Re: niveau meten vuilwatertank

Berichtdoor Evert » do nov 03, 2016 7:42 am

Bij mij aan boord heb ik een automatische tank van Homa. Het afpompen bij deze tank werkt ook met luchtdruk. Maar dan zonder pompje. De buis die er in zit is een 44 mm pvc pijp. Die heeft in al die jaren nog niet dicht gezeten. Dunner zou ik ook niet willen.
Wat er ook gebeurt altijd blijven lachen

WADnWIND
Berichten: 45
Lid geworden op: zo okt 23, 2016 12:14 pm

Re: niveau meten vuilwatertank

Berichtdoor WADnWIND » do nov 03, 2016 6:55 pm

Dat pijpje kan ook niet dunner omdat het een luchtklok is waar lucht opgesloten wordt bij stijgend niveau.
Prima systemen, naar toch nog wel gevoelig voor vervuiling.

Onze insteek 30 jaar geleden was dat het altijd en overal het hele seizoen door moest blijven werken, ook met zeegang etc.
- RECHT is iets kroms dat verbogen is.
- Zonder historie geen toekomst

Gebruikersavatar
Dirk
Berichten: 377
Lid geworden op: do nov 22, 2007 7:01 am
Locatie: Tienen(B)

Re: niveau meten vuilwatertank

Berichtdoor Dirk » vr nov 04, 2016 9:46 am

met het afgelopen mooie en lange weekend (1 nov is bij ons een feestdag en we 'maakten de brug' ) zijn we lekker gaan varen . Een rondje Limburg leek ons wel gepast. Hasselt, Oud-Rekem, Neeroeteren, Neerpelt, Dessel en dan weer naar Hasselt.
Nu dacht ik om als we toch onze oude ligplaats in Neeroeteren aandeden dat het ideaal was om die oude vuilwatertank eruit te halen . Scheelt een hooip gerij met stinkende platen , de oud-ijzerbak is daat vlakbij op de wal .
Zo gezegd zo gedaan; De oude tank (110x110x50cm) in 8 stukken geslepen en eruit gehaald.
Afbeelding
Afbeelding
Dan deze week alles opgeruimd en de nieuwe tank (200x60x54cm )geplaatst, deze stond al even te wachten.
Afbeelding
de tank is voorzien van drie vulopeningen, 3 mangaten, permanente verluchting (door de schoorsteen naar buiten), afvoer (1 via pomp en 1 om uit te zuigen), niveausensor (Sensotex HW-01s) en een vetus vacuumklep .
Afbeelding
Een nieuwe vloer van 18+5mm multiplex (om op dezelfde hoogte van de oude vloer te blijven) , daarop 10 mm rubber waar de tank op ligt.
En alles snel-snel afgetimmerd zodat Lieve weer aan de was kan !
;-D
Afbeelding
volgende week het expansievatje hoger hangen zodat de apparaten nog wat opgeschoven kunnen worden .
Dan moet ik nog de vuilwaterpomp plaatsen en aansluiten, daarvoor laat ik nog eerst een lekbakje maken op maat. Onder de wasmachine komt ook een lekbak, bij Bol.com voor 20 euro , zou vandaag geleverd worden ...
een mens blijft aan de gang met een boot he !
;-D
groetjes, Dirk

Gerard
Berichten: 3
Lid geworden op: di aug 08, 2017 11:39 am

Re: niveau meten vuilwatertank

Berichtdoor Gerard » di aug 08, 2017 1:46 pm

Hoi,

Ik ben nieuw bij "Scheepspraet".

Wat ik bij dit onderwerp niet begrijp, is, dat sommigen van jullie kennelijk zo dol zijn op knoppen om op te drukken en/of metertjes om op te kijken. Ik heb een leuk 12VDC schakelpaneeltje (van Rule), van nog geen 40 euro gekocht met een 3-standen tuimelschakelaar. De middenstand is "Uit", de bovenstand "Automatisch pompen" en de benedenstand "Handmatig pompen". Die benedenstand veert terug, dus moet je die ingedrukt houden maar daardoor kan die niet per ongeluk in de pompstand blijven staan. Tijdens pompen brandt er een knipperend rood lampje. Ik heb er nog wel een groen ledje ingeknutseld, zodat ik kan zien of er spanning op staat.
Werkt perfect in de "Auto"-stand.

Het probleem is de vlotterschakelaar. Dat is niks. Iemand tipte me over een drukschakelaar en via de zoektermen: "drukschakelaar vuilwatertank" stuitte ik op "Scheepspraet".

Ik heb een (zeil)klipper. Dit is een platbodem en de vuilwatertank zit rechtstreeks op het vlak en is slechts 15 cm hoog. Wat mij betreft zou ik geen vuilwatertank willen hebben maar hij zat er nou eenmaal in (alleen voor het water van de wasmachine en de badkamer - de toiletten lozen rechtstreeks naar buiten). Mijn vraag is, of er ook een luchtdrukoplossing is te maken met zo'n geringe hoogte.
Gerard van Katwijk
a.b. Zeeuwse (zeil)klipper "Mentor"

Gebruikersavatar
KarelE
Berichten: 1971
Lid geworden op: za dec 22, 2007 7:04 pm
Locatie: Ouderkerk aan den IJssel
Info: Beurtmotor Johanna
Katwijker uit 1926
LBD: 23,90 - 3,95 - 1,20
Max H: 3,40, Min H: 2,20
Werf: Tijssen, Leiden
Motor: Kromhout 4TS117 uit plm. 1962
70PK bij 1500 rpm
KK: Twindisc, reductie 1,98:1
Ligplaats: Gouda

Re: niveau meten vuilwatertank

Berichtdoor KarelE » di aug 08, 2017 6:23 pm

Allereerst, welkom op scheepspraet.

Puur brainstormend denk ik aan een pijpje met een grotere diameter dan gebruikelijk met zo'n drukschakelaar, bijv. 40mm. Dat pijpje laat je bijv. 1,5 cm boven de bodem ophouden, de bovenkant gelijk aan de bovenkant van de tank. Bovenop het pijpje sluit je dan het dunnere slangetje van de drukmeter aan. Nu verplaatst de vloeistof veel meer volume dan normaal. Hoeveel meer is simpel uit te rekenen met de inhoudsformule:

π * 20 *20 * (h+15).
De 15 in de formule is de hoogte in mm die de pijp boven de bodem uitsteekt.
20 * 20 is je straal in het kwadraat.

Door dit nu te zetten tegenover het volume van het slangetje naar de drukmeter kan je uitrekenen welke aanduiding van de drukmeter staat voor welke hoogte van het vloeistofoppervlak in de vuilwatertank. Als je een binaire drukmeter hebt (vol / niet vol) kan je het schakelmoment op een vergelijkbare manier instellen op bijv. een vloeistofhoogte van 12 cm (80% vol).

Als jet pijpje in het midden van de tank monteert zal de drukmeting het minste worden beïnvloed door schommelingen van het schip.

Nogmaals, geen bewezen oplossing, maar eentje die ik ter plekke bedenk. Laat het lekschieten van het idee beginnen!
If you think education is expensive, try ignorance. (Derek Bok)

Evert
Berichten: 351
Lid geworden op: za dec 01, 2007 10:15 pm
Locatie: Monnickendam
Contacteer:

Re: niveau meten vuilwatertank

Berichtdoor Evert » zo aug 13, 2017 1:04 am

In mijn tankje zit een vergelijkbaar systeem. Wordt door Homa standaard zo geleverd. Hoogteverschil is wel wat meer dan 15 cm. Ik heb er in al die jaren nog geen probleem mee gehad.
Douche en waswater is overigens veel vervelender als faecalien. Het zet meer aan aan de leidingen en tank. Ook bij schoonmaken stinkt het echt vervelend.
Wat er ook gebeurt altijd blijven lachen

Gebruikersavatar
FransvanNispen
Berichten: 878
Lid geworden op: zo dec 02, 2012 3:55 pm
Locatie: Lage Zwaluwe

Re: niveau meten vuilwatertank

Berichtdoor FransvanNispen » ma aug 14, 2017 6:33 pm

Gerard, of ik lees t verkeerd, of jij schrijft het verkeerd, maar je toilet zou op de vuilwatertank moeten, en de rest kan zo de plomp in....
Als je dan toch n vuilwatertank wilt hebben, zou ik t omdraaien

Groet

Frans 8)
Rustig aan, dan breekt het lijntje niet

Carel-k
Berichten: 277
Lid geworden op: za sep 20, 2014 10:56 am
Locatie: Vlaardingen
Info: Stevenvlet 12.45 x 4.00 m type Deene plaat
Naam; Ketelbinkie

Re: niveau meten vuilwatertank

Berichtdoor Carel-k » ma aug 14, 2017 8:26 pm

Ik heb een vuilwater tank van RvS 300 liter ,ik heb en RvS pijpje met 6 reed schakelaartjes er in op tank diepte om dat pijpje drijft een RvS bal met magneet op het paneel 6 ledjes de bovenste en de onderste zijn rood daar tussen groen,als de vuilwatertank vol is brand het bovenste led en gaat er een zoemer en zet ik de pomp aan als het onderste ledjeda gaat branden gaat er een zoemen en zet ik de pomp uit .dat duurd 10 minuten en als ik buiten bezich ben druk ik mijn horloge in die staat op 10 minuten ingesteld ( ik ben het wel eens vergeten en stond die pomp een uur tedraaien) ik kan het ook automaties maken
Maar dat kom nog weleens zo gaat het prima (tip) kijk s'avonds even op het paneel anders zit ja s'nachts 10 minuten naar de ledjes te kijken Ipv lekker in je bed!
Vaar mij gerust voorbij te loever of te lij, ik zal er ook wel komen!


Terug naar “Vetkuil”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten